Ako želite da se pridružite našoj kampanji za ravnopravnost ćirilice i latinice možete poslati ili svoje pismo ili naš predlog na na neki od e-mailova dole. Takođe, ukoliko saznate za neke nove e-mail adrese molimo vas da nas obavestite na podrska_sl@hotmail.com

Naš predlog za kampanju izgleda ovako:

 


Poštovani,

S obzirom da se uskoro donosi novi Ustav Republike Srbije, želim da predložim da se u delu Ustava koji propisuje službenu upotrebu jezika i pisma propiše sledeće:

U Republici Srbiji je u službenoj upotrebi srpski jezik ekavskog izgovora.
Ravnopravno je ćiriličko i latiničko pismo.
U opštinama u kojima većinu ili značajan deo stanovništva čine pripadnici nacionalnih i etničkih grupa u službenoj upotrebi su i njihovi jezici i pisma.

Smatram da je dosadašnje rešenje u Ustavu po kojem je u službenoj upotrebi bilo ćiriličko pismo a latiničko pismo u skladu sa zakonom nije bilo pravedno jer su se tim rešenjem kršila prava građana koji koriste latinicu jer im je bilo onemogućeno da se službeno koriste svojim drugim pismom - latinicom.
Za to vreme pripadnici nacionalnih i etničkih grupa su imali pravo da koriste službeno svoje jezike i pisma. Prema tome, postojala (i još uvek postoji, budući da je Ustav Srbije iz 1990 još uvek na snazi) je neravnopravnost građana koji koriste srpski jezik i drugih građana koji koriste druge jezike.
Opšte je poznato da srpski jezik ima dva ravnopravna pisma. To potvrđuje i Pravopis srpskog jezika Matice srpske iz 1993. koji primenjuje i Ministarstva prosvete i kulture od 1. januara 1997. a koji kaže:

„Osnov savremene, a uglavnom i istorijske evropske pismenosti čine tri pisma- grčko, latinsko ili latiničko (latinica) i ćirilsko ili ćiriličko (ćirilica). Ćirilica i latinica predstavljaju standardna pisma našeg jezika”.

Zbog svega toga smatram da je potrebno u novom Ustavu i zakonima propisati ravnopravnost ćirilice i latinice.

 

Ime i prezime
grad

Uputstvo za one koji se slabo snalaze sa kompjuterima:
Selektujte mišem tekst na žutoj podlozi. Pritisnite desno dugme na mišu. Izaberite copy. Ako koristite Outlook Express izaberite new mail. Pritiskom na desni taster miša i biranjem paste prekopirajte tekst u e-mail.
Sada izaberite e-mail adrese koje se nalaze dole. Izaberite copy. U polje to: prekopirajte e-mail adrese koristeći desno dugme miša i birajući paste. Izaberite send.

 


Takođe možete download-ovati Word dokument i staviti ga u e-mail.

Download Kampanja.doc

 

Spisak nekih e-mail adresa gde možete poslati protestno pismo (ili pismo za kampanju za ravnopravnost srpske latinice sa srpskom ćirilicom).


Mediji

pavlovic.aleksandar@blickompanija.co.yu, beogradski_program@rts.co.yu, parlament@bktv.comborba@bitsyu.net, bjakic@blic.co.yu, danasdesk@sezampro.yu, desk@cg.yu, dokument@bktv.com, edutv@rts.co.yu, glodur@dnevnik.co.yu, info@dss.org.yu, info@bktv.com, internet@novosti.co.yu, izv.odbor@novademokratija.org.yu, dragisa.pesic@gov.yu, lucicm@yubc.net, magazin@krstarica.com, admin@politika.co.yu, marketing@pkj.co.yu, marketing@rts.co.yu, milan@blic.co.yu, mmarkov@beotel.yu, murgs@eunet.yu, info@cirilica.org, office@freeserbia.org, office@g17plus.org.yu, info@krstarica.com, glas_javnosti@abc.co.yu, pobjeda@cg.yu, puzzle@bktv.com, racunari@bktv.com, ranko@cirilica.org, redakcija@vreme.com, redakcija@dnevnik.co.yu, redakcija@nin.co.yu, redakcija@politika.co.yu, reporter@eunet.yu, rminzd2@eunet.yu, info@bktv.com, kultura@vreme.com, urednik@cg.yu, vijesti@cg.yu, web@cg.yu, webmaster@blic.co.yu


Vlada

goranv@gov.yu, savo.markovic@gov.yu, arhiv@gov.yu, borak@fmfer.sv.gov.yu, bozidar.milovic@gov.yu, briefing@ssinf.sv.gov.yu, dinkict@fmfer.sv.gov.yu, dinkict@fmtrade.sv.gov.yu, goga@msoc.sr.gov.yu, info@minsaotel.sr.gov.yu, info@predsednik.gov.yu, info@ssinf.sv.gov.yu, informacije@mfin.sr.gov.yu, jovan.rankovic@gov.yu, kabinet@min-cul.sr.gov.yu, kabinet@minttu.sr.gov.yu, kabinet@mpravde.sr.gov.yu, komisija@gov.yu, labusm@fmfer.sv.gov.yu, ljubica.todorovic@mem.sr.gov.yu, min.edu.sr@YUBC.net, mirko.petrovic@gov.yu, miroljub.labus@gov.yu, mrz@mrz.sr.gov.yu, muprs@mup.sr.gov.yu, nimar@afrodita.rcub.bg.ac.yu, office@mier.sr.gov.yu, office@ssinf.sv.gov.yu, officempriv@mpriv.sr.gov.yu, ooc@srbija.sr.gov.yu, petar.trojanovic@gov.yu, press@nbj.sv.gov.yu, press@uzzpro.sr.gov.yu, slobodan.korac@pkj.co.yu, slobodan.orlic@gov.yu, sradakovic@ssinf.sv.gov.yu, ssavic@ssinf.sv.gov.yu, svegodim@szs.sv.gov.yu, vojislav.andric@gov.yu, vuko.domazetovic@gov.yu, vvujovic@ssinf.sv.gov.yu, zivkovic@szs.sv.gov.yu, zoran.zivkovic@gov.yu

 

  NAPOMENA:

Slanje velikog broja e-mailova nije u skladu sa opšte prihvaćenim konvencijama. Slanje neželjene pošte naziva se spamming. Ipak, u redu je slanje jednog e-maila kada se radi o ovakvoj vrsti kampanje.


glavna kampanja reagovanja predlozi kontakt

 

(C) 2002 by Srpska Latinica. Sva prava zadržana.
Poslednji put sajt je ažuriran 27. novembra 2002.