DUŠAN

ZNAČAJ ĆIRILICE

Ne bih želeo da ponavljam ono što se već zna i šta ste već napomenuli u vašem propratnom tekstu (poziv na borbu za našu ćirilicu) o tome šta sve ćirilica znači i šta predstavlja za nas (bar bi trebalo!?), već samo želim da dopunim pasus gde se govori o budućnosti ćirilice i srpskog jezika konstatacijom da ta naša ćirilica predstavlja mnogo više!
Ona je (njen prvobitni oblik - znači ne Vukova, koja je između ostalog savršenstvo jednostavnosti i celovitosti) živi dokaz svoje starosti i starosti srpskog etnosa! Ona ujdurma (kao i sve ostale kroz stoleća i stoleća) sa "Grcima" (a i sa svima ostalima, počev od Jevreja, Germana pa do Vatikana), Ćirilom i Metodijem uz pomoć nekakvog "Crnorisca Hrabra!!!???" uz jednu malo bolju analizu "ne drži vodu"!"
A evo i zašto smemo da iznesemo (na svetlo dana) tu dugo nepriznatu istinu:
 

  1. Da postavimo pitanje svima, pogotovu zapadnoj civilizaciji (koja je danas na vrhuncu svoje moći) ili "braći" Grcima (koji tvrde da su kolevka ove " moderne " tj. zapadne civilizacije): Zašto je baš slovo (simbol ili znak) "A" prvo slovo u njihovim nacionalnim pismima (što nije neko drugo - bilo koje slovo, nego baš to slovo)!? ODGOVOR NEĆEMO DOBITI!!! Jer, oni ga i nemaju ili bolje rečeno nikada ga nisu ni imali.


  2. Drugo pitanje koje zaslužuje pažnju u ovoj situaciji je: Šta predstavlja redosled slova u njihovim pismima !!!??? Dobićemo ODGOVOR BEZ SMISLA, BOLjE REČENO PUKA BESMISLICA IZMIŠLjOTINA ! JEDNOM REČJU P R A Z N I N A!!! ("A, Be, Ce, De itd. " ili "Alfa, Beta, Gama itd "!!!) Znači NEMA ODGOVORA!


Na oba ova pitanja prave i istinite odgovore nalazimo u našoj ćirilici! Prvo: slovo "A" je na početku pisama zbog stare srpske reči (ne: Slovenske-i ova reč-SLOVENI je još jedna ujdurma "određenih" sž kraja prvog i početka drugog veka N.E.) iz prvog lica jednine: "AZ" tj. današnje "JA" ! Drugo: redosled svih ostalih slova u srpskoj ćirilici predstavljaju početna slova reči koje sastavljene u jednoj rečenici daju određenu poruku! Poruku dobijenu (mnogo pre prijema Hrišćanstva) iz viših sfera , ko zna kad i ko zna gde i ko zna zašto baš Srbi? A ona je u vidu uputstva za jedan ispravan, častan i punovredan život: A = Az = JA B = Buki = Buh = Boh = BOG V = Vidi = Bog VID G = Glagolj = glagoljati = GOVORIM ... ITD.
Znači kao što sam napisao naša ćirilica predstavlja mnogo više od onoga što većina misli i zna! Ona je naša: PROŠLOST, SADAŠNjOST a nadam se i BUDUĆNOST!
Zato i pozdravljam vašu inicijativu i želim da se masovno odazovu svi Srbi (koji to mogu) i da naša ćirilica dostojno zauzme svoje mesto koje joj i pripada među svim ostalim pismima sveta i u ovoj novoj " tehnološkoj " eri!
Pozdrav od Dušana!
P.S. Bilo bi dobro da oformite jedan odbor (za ovu akciju), a onda neka taj odbor za početak napiše tekst (koji treba razaslati na sve merodavne - nadležne e-adrese), kao i da odredi te isti relevantne e-adrese, pa onda ponovo pokrenuti Srbadiju!

 

Evo novosti za sve nas.

Ništa od onoga što smo znali i za šta smo mislili da je istina ustvati nije istina.
Sve u stvari potiče od ćirilice. I to naravno naše - srpske.

Nije alfabet nastao od Feničana pa preko Jevreja i Grka došao do nas.
Alpha, Beta, Gamma i Delta (ili Alef, Beth, Gimmel, Daleth) ne znače ništa ali zato Az Buki Vjedi Glagolj znače.

Do sada smo bili uvereni u sledeće:

  • Slovo "A" koje je nastalo od feničanskog "A" koje je bilo obrnuto za 180° predstavljalo je simbol glave govečeta (a upravo reč "aleph" to i znači - goveče)

  • Slovo "B" je predstavljalo kuću. A reč Beth ili Beith upravo to i znači - kuća. Isus Hrist se rodio u gradu Vitlejemu (Bethlehem na hebrejskom, a tada aramejski). Neki prevodioci smatraju da ta reč znači kuća mesa - bet lehem, ali nisu sasvim sigurni u to.

  • itd...

Izgleda da nam je gospodin Dušan otvorio oči. Sada sve znamo.

 

 


glavna kampanja reagovanja predlozi kontakt

 

(C) 2002 by Srpska Latinica. Sva prava zadržana.
Poslednji put sajt je ažuriran 27. novembra 2002.