Srpski konzervitivizam
Više štete nego koristi
Zašto latinica smeta nekome

Dva ravnopravna pisma
Službena upotreba pisma
Državno pitanje
Ksenofobija
Dominacija srpskog jezika
Ćirilica - jedino pismo ?

Latinica i ljudska prava
Nametenje ćirilice
Dnevno politikanstvo

 

 

Dva ravnopravna pisma

 

U Pravopisu srpskog jezika Matice srpske iz 1993, koji se, na osnovu odluke ministarstva prosvete i kulture, primenuje od 1. januara 1997. godine u školama i ustanovama kulture u Republici Srbiji, stoji:
 


"Osnov savremene, a uglavnom i istorijske evropske pismenosti čine tri pisma - grčko, latinsko ili latiničko (latinica) i ćirilsko ili ćiriličko (ćirilica).

Ćirilica i latinica predstavljaju standardna pisma našeg jezika".

Kao što je OPŠTE poznato, a na veliku žalost "ćirilizatora", srpski jezik ima DVA RAVNOPRAVNA pisma - ćirilicu i latinicu. Agresivno napadati latinicu, proglašavati je za hrvatsko pismo i zahtevati da ćirilica postane jedino pismo u Srba je jedan neodgovoran potez neslućenih razmera. Ti ljudi kao da ne shvataju da je srpski jezik među izuzetno retkim jezicima u svetu koji ima dva pisma. To je nešto što obogaćuje naš jezik, a ne nešto što ga uništava.

Zapanjeni smo dokle može da ide cela ta kampanja ćirilizatora. Oni ne žele da pomognu da se ćirilica probije. Oni žele da iskorene latinicu! Njihovo zalaganje za pisanje i upotrebu ćirilice se svodi na to da se smanji upotreba latinice. I da se na svaki način korišćenje latinice potisne, zabrani, protera iz srpskog jezika! Pa zar je to zaštita srpske kulture?


glavna kampanja reagovanja predlozi kontakt

 

(C) 2002 by Srpska Latinica. Sva prava zadržana.
Poslednji put sajt je ažuriran 27. novembra 2002.